sâmbătă, 3 mai 2014

Pregatirea substratului la pregatirea ciupercilor Pleurotus

Tocarea materialelor
Rezultate foarte bune au fost obţinute folosind paiele de cereale tocate, de aceea recomandãm în special cultivatorilor începãtori, folosirea acestor materiale. Randamentul obţinut la cultivarea ciupercilor Pleurotus este de 80-120 %, raportat la cantitatea de material celulozic uscat utilizat, însãmânţat şi întreţinut corect. Materialele folosite trebuie sã fie uscate, curate, fãrã pete de mucegai (verde, negru, gri), sã aibã o culoare galben-aurie şi sã nu fie mai vechi de un an. Se toacã la lungimi variind între 3-6 cm (paiele) şi 1-2 cm (cocenii, ciocălăii şi stuful), utilizând pentru aceasta tocătoarele manuale (denumite popular şişcă sau şişcorniţă) sau electrice, ori mori cu ciocănele prevăzute cu site cu ochiuri mari.
Umectarea
Umiditatea ideală a substratului este de 75%. Un conţinut de apă mai ridicat împiedică circulaţia aerului prin masa de amestec ducând implicit la oprirea împânzirii miceliului, iar o cantitate redusă de apă încetineşte creşterea acestuia. În ambele cazuri apariţia competitorilor
(mucegaiuri, bacterii etc) este foarte posibilă. Pentru a evita asemenea situaţii neplăcute este obligatoriu să se cântărească materialul celulozic uscat şi tocat, adaugandu-se apă numai atât cât să se ajungă la o umiditate cuprinsă între 70-75%.
Sunt mai multe posibilităţi de a umecta materialele celulozice:
- Metoda 1: Se umectează prin amestecarea materialului uscat cu apă fierbinte (adusă la punctul de fierbere), în proporţie de 4 părţi apă la 1 parte material uscat. După umectare se introduce imediat materialul în vasul în care se va face tratamentul termic;
Sugestie: pentru umectarea fără mare efort a paielor utilizați o betonieră electrică. În cuva betonierei introduceţi o cantitate de paie tocate, cântărite, turnaţi apoi apa fierbinte, acoperiţi gura cuvei cu o folie de polietilena pe care o legaţi cu sârmă pentru etanşare, apoi malaxaţi timp de cca. 10 minute.
- Metoda 2 : Se menţin materialele celulozice imersate în apă rece timp de 24-48 ore.
După umectare se scurge bine materialul celulozic (la o strângere puternică în pumn a materialului, nu mai curge apă) şi se introduce în vasul în care se va face tratamentul termic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bibliografie:

1. Tehnologia de cultivare a ciupercilor pleurotus pe substrat dezinfectat termic - autor necunoscut.
2. Cultura ciupercilor din genul Pleurotus - autor Ing. Dragos Serban
3. Plan de afaceri - cultivare ciuperci - Fondul European de Dezvoltare Regionala
4. Cresterea ciupercilor comestibile - autor necunoscut