Substratul răcit se cântãreşte, se întinde în strat de maxim 10 cm grosime, se presară ipsos 3% şi se amestecã.
După această operaţie se rãsfirã din nou şi se trece apoi la însãmânţarea prin împrãştiere a miceliului granulat, între 3 si 5 %.
O rată de 4-5% este ideală, ştiut fiind faptul că inocularea cu miceliu într-o proporţie mai mare prezintă unele avantaje:
- incubarea se produce într-un timp mai scurt;
- pauzele între valurile de fructificare se reduc cu până la 15-20%;
- cantitatea de ciuperci recoltată sporeşte cu 10-20%.
Cantitãţile de ipsos şi miceliu se vor calcula raportate la cantitatea de material dezinfectat termic, scurs şi cântărit.
Dupã însãmânţare se face o omogenizare uşoarã apoi amestecul obţinut se introduce în saci de polietilenã cu diametrul maxim de 35 cm (lãţimea maximã 50 cm şi lungimea de 90-100 cm, dimensiunile sunt ale sacului înainte de umplere), prevazuţi cu găuri având diametrul de 1 cm, la distanţă de 15 cm unele de altele, presând bine substratul pe mãsurã ce se umplu pentru a nu ramâne pungi de aer în interior.
Dupã umplere, sacii vor fi legaţi strâns la gurã şi vor fi transportaţi în camera de incubare. Pentru a evita contaminarea substratului cu diverşi competitori, operaţiunile de rãcire, însãmânţare şi introducere în saci se vor face în încãperi închise, curate, dezinfectate, fãrã a se efectua ventilãri cu aer nefiltrat din exterior. Vasele şi sculele folosite la tratamentele termice şi la însãmânţare se vor dezinfecta cu soluţie de hipoclorit de sodiu (înãlbitor de rufe).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu