sâmbătă, 3 mai 2014

Incubarea sacilor insamantati cu miceliu de Pleurotus

Incubarea sacilor însãmânţaţi se va face la o temperatură cuprinsă între 22-24 °C (temperatura aerului din încăpere) şi întuneric complet, timp de aproximativ 12- 21 zile (în funcţie de hibridul folosit). Nu este recomandat ca în perioada incubarii substratului să existe fluctuaţii de temperatură mai mari de 2˚ C. În toată perioada incubãrii nu se fac udãri ! Încãperea în care se face incubarea sacilor trebuie sã fie uscata, curatã şi igienizatã în prealabil. Încãlzirea încãperii se va face cu evitarea pãtrunderii de gaze arse în incintã, aceastã mãsurã fiind valabilã şi pentru camerele de fructificare. După terminarea perioadei de incubare, substratul devine compact, de culoare albã, datoritã miceliului care s-a comportat ca un liant. Odatã incubarea realizatã, sacii pot fi mutaţi în camera de fructificare, înainte de apariţia primordiilor (ciuperci în stadiu incipient).
Sacii care prezintã pete de mucegai sau prezintă simptome de infecţie bacteriană se vor îndepãrta din camera de incubare ! În cazul culturilor de micã anvergurã, când însãmânţarea tuturor sacilor se face pe parcursul a 4-5 zile, camera de incubare poate fi aceeaşi cu cea în care vor fructifica, luând mãsurile ce se impun pentru asigurarea microclimatului, separat fiecãrei etape tehnologice in parte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bibliografie:

1. Tehnologia de cultivare a ciupercilor pleurotus pe substrat dezinfectat termic - autor necunoscut.
2. Cultura ciupercilor din genul Pleurotus - autor Ing. Dragos Serban
3. Plan de afaceri - cultivare ciuperci - Fondul European de Dezvoltare Regionala
4. Cresterea ciupercilor comestibile - autor necunoscut