sâmbătă, 3 mai 2014

Recoltarea ciupercilor Pleurotus

Ciupercile Pleurotus se recolteazã prin desprinderea întregului buchet, când pãlãria are marginea orizontalã sau uşor concavã. Dacã se ajunge în faza de cornet şi margine rãsucitã, atunci piciorul devine necomestibil si aproape toată ciuperca este afectată. Lădițele utilizate la recoltare trebuie să fie curate. Înainte de recoltare personalul va trebui sa-și curețe mâinile cu apă și săpun, iar dacă se utilizează mănuși acestea trebuie să fie curate.
Dupã recoltare se efectueazã plivitul ciupercilor bolnave, înmuiate, uscate sau pãtate, precum şi curãţarea gãurilor de eventualele resturi rãmase, care pot constitui focare de infecţii în cazul neîndepãrtãrii lor. Cuțitele utilizate pentru aceste operațiuni trebuiesc curățate din când în când prin înmuiere în soluție de hipoclorit de sodiu. Dupã recoltarea unui val, sacii care nu au ciuperci sau primordii, se dezleagã, se preseazã şi se leagã din nou strâns la gurã. Dacă nu mai sunt ciuperci pe sacii din încăpere, se poate face o stropire prin pulverizare a acestora cu soluție de hipoclorit de sodiu. După ce s-a uscat, în incintă se poate face un nou tratament cu insecticid pe bază de piretrină.
În perioada de pauză dintre valuri se menţin parametrii de microclimat (umiditate, temperatură, lumină, aer).
Nu se recomandã îndepărtarea sacului din plastic deoarece existã riscul uscãrii substratului, ceea ce duce la încetarea fructificãrii. În spaţiul de culturã se va pãstra curãţenia, vor fi îndepãrtate resturile rezultate în urma recoltãrilor; nu se admite bãltirea apei pe pardoseli. Apa utilizată în toate etapele de producţie trebuie să fie curată şi potabilă.
Păstrarea igienei de lucru este esenţială pentru a avea o cultură sănătoasă pe tot ciclul de producţie. Uneltele, mijloacele de transport şi vasele utilizate la lucrări trebuie menţinute curate, igienizate înainte şi după fiecare utilizare (soluţia de: hipoclorit de sodiu: înalbitor de rufe 3 părţi - apă 1 parte, este foarte eficientă, cu precauţiile de rigoare în utilizarea ei: îmbrăcăminte, ochelari şi mănusi de protecţie!); personalul care deserveşte ciupercaria trebuie să utilizeze numai îmbrăcăminte şi încălţăminte curată, să se spele pe mâini cu apă şi săpun înainte şi după fiecare etapa importantă (fragmen-tarea miceliului în vederea însămân-ţării, amendarea cu ipsos şi însămânţarea cu miceliu, introducerea subs-tratului în saci, recoltarea ciupercilor).
Împrejurimile ciupercariei trebuie să fie curăţate de buruieni, materiale în descompunere, resturi vegetale, lemn tăiat şi depozitat, toate acestea putând constitui focare de infecţie pentru cultura ciupercilor (spori de mucegaiuri şi ciuperci competitoare, bacterii, seminţe de buruieni, insecte, etc). Substratul uzat sau infectat, îndepărtat din ciupercarie, trebuie transportat la o distanţă apreciabilă de aceasta (câţiva kilometri). Nu este permisă introducerea în spaţiul de cultură a unui lot proaspăt de substrat incubat, înainte de eliminarea lotului vechi și igienizarea corespunzătoare a spațiilor. Incintele unde se face însămânţarea substratului trebuiesc curăţate şi igienizate (soluţie de hipoclorit de sodiu) înainte şi după fiecare utilizare, văruite periodic (in var se poate adăuga hipoclorit de sodiu). Spaţiile de incubare şi fructificare se curăţă şi igienizează temeinic înainte şi după fiecare ciclu de cultură (soluţie de hipoclorit de sodiu, ardere batoane de sulf, văruire). Suplimentar, în ziua premergătoare introducerii unui lot proaspăt de substrat, se poate face o tratare prin pulverizare a tuturor suprafețelor cu o substanță dezinfectantă, de exemplu Virocid în soluție 1%. Incintele trebuiesc etanșate în prealabil prin acoperirea instalațiilor de aerisire și menținerea etanșării timp de 8 ore pentru ca tratamentul să fie eficient. Pe timp de vară, după introducerea sacilor cu substrat în camera de incubare se poate pulveriza (sau prăfui) în incinta o substanță insecticidă pentru combaterea muștelor și țînțarilor care atacă miceliul, pe bază de piretrină (o grupă de substanțe cu efect insecticid, obținute din florile diferitelor soiuri de crizanteme „Tanacetum”), de exemplu Aqua Py EW 30 sau Piretrin Extra sub formă de pulbere. Piretrina are avantajul că se biodegradează rapid.
La toate intrările în spațiile de însămînțare, incubare și fructificare se recomandă amplasarea unor tavi din plastic sau metal în care se pune soluție de hipoclorit de sodiu sau Virocid 1%, pentru ca toate persoanele care intră în acele incinte să-și dezinfecteze încălțămintea. De asemenea este recomandată limitarea accesului persoanelor care nu au atribuții în acel sector (cu alte cuvinte descurajarea ,,turismuluiˮ în spațiile de cultură), a persoanelor care poartă haine sau încălțăminte murdară și a animalelor.
Pentru protecţia personalului care lucreazã în ciupercãrie, este obligatorie folosirea mãştilor de protecţie performante (cu cartuş filtrant) pentru prevenirea inhalãrii sporilor de ciuperci.
Aceştia pot produce la unele persoane afectiuni respiratorii.
Substratul de pe care s-au recoltat 2-3 valuri de ciuperci și nu este afectat de contaminanți (mucegaiuri, bacterii) se poate folosi în furajarea animalelor (taurine, ovine) având o valoare nutritivã mai ridicatã decât materialele din care a fost realizat iniţial, prin acumularea de proteine.
Substratul epuizat total se poate încorpora în sol cu un dublu rol : de îngrãşãmânt organic şi ca fungostatic pentru unele ciuperci saprofite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bibliografie:

1. Tehnologia de cultivare a ciupercilor pleurotus pe substrat dezinfectat termic - autor necunoscut.
2. Cultura ciupercilor din genul Pleurotus - autor Ing. Dragos Serban
3. Plan de afaceri - cultivare ciuperci - Fondul European de Dezvoltare Regionala
4. Cresterea ciupercilor comestibile - autor necunoscut