sâmbătă, 3 mai 2014

Procesul de fructificare a ciupercilor Pleurotus

În spaţiul de fructificare sacii vor fi aşezaţi vertical, la sol sau pe rafturi, cu spaţii de circa 20-25 cm între ei şi cu un culoar de trecere între şirurile de saci sau rafturi de cca. 75 - 80 cm.
În acest sistem de aşezare 2 saci vor ocupa 1 mp, pe un singur nivel. În cazul în care se poate realiza aerisirea dirijatã (cu sistem de ventilaţie) sacii pot fi aşezaţi pe rafturi fãrã distanţã între ei, rezultând o utilizare  mai eficientã a spaţiului. Astfel pe un metru liniar de raft vor încapea 3saci cu diametru de 33 cm.
Microclimatul
Condiţiile de microclimat ce trebuiesc asigurate pentru o fructificare optimã sunt:
- asigurarea temperaturii ambientale în plaja de 10 - 20°C, în funcţie de hibridul folosit ;
- umiditatea aerului de cca. 75-85 %. Acest lucru se poate realiza prin pulverizarea finã a apei în mediul ambiant (în aer, pe tavan, pereţi etc.) folosind reţeaua de apã curentã şi un furtun la care se monteazã lancea cu duză de la o pompă de stropit. În cazul în care nu existã instalaţie de apă curentă se poate folosi o pompã manuală de stopit (vermorel). Aerul din spaţiul de fructificare trebuie sa fie bine oxigenat şi umed (ca în pădure după ploaie). Nu trebuie insistat cu udatul în mod deosebit pe saci sau pe ciuperci, mai ales când acestea sunt în stadiu de primordii (vezi foto alaturat);
- asigurarea unui debit constant de aer proaspãt în încãpere. Acest lucru se poate face prin menţinerea deschisã a uneia sau mai multor ferestre (în cazul spatiilor foarte mici), sau în cazul încaperilor mari prin montarea unui ventilator prevãzut cu filtru, care sã introducã aer în spaţiul de culturã. Aerul din încãpere trebuie schimbat de 4 până la 10 ori pe orã, în funcţie de stadiul de dezvoltare a ciupercilor (mai rar când ciupercile sunt în faza de primordii, mai des pe masură ce acestea se dezvoltă). Viteza curenţilor de aer în încãpere nu trebuie sã depãşeascã 0,3 m/s. Pe timp de varã deschiderile vor fi protejate cu plase pentru a împiedica accesul insectelor. ATENŢIE: Dacã ventilarea este prea accentuatã se produce uscarea subsubstratului şi a ciupercilor, iar dacă nu este suficientă, ciupercile nu cresc deloc sau se dezvolta anormal (picio-rul lung şi gros, pălăria mică şi răsucită ca un cornet);
- asigurarea luminii naturale (prin geamuri), însã fãrã radiaţii directe (razele soarelui sã nu pãtrundã în încãpere), timp de 10 ore pe zi, cu intensitatea de 1000-1500 lux (în cel mai întunecat loc din camerã sã se poatã citi ziarul). În sezonul rece (sau în spaţiile care nu au ferestre) iluminarea poate fi asiguratã cu tuburi fluorescente sau becuri economice. În lipsa luminii picioarele ciupercilor se alungesc iar pãlãria rãmâne micã sau chiar dispare, buchetele asemãnându-se cu un coral.
Apariţia ciupercilor se face în valuri, cu pauză de 10 - 14 zile între ele. Se înregistreazã 3 valuri principa-le; de regulã primele douã sunt cele mai abundente. Perioada totală de fructificare dureazã în medie 50-60 de zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bibliografie:

1. Tehnologia de cultivare a ciupercilor pleurotus pe substrat dezinfectat termic - autor necunoscut.
2. Cultura ciupercilor din genul Pleurotus - autor Ing. Dragos Serban
3. Plan de afaceri - cultivare ciuperci - Fondul European de Dezvoltare Regionala
4. Cresterea ciupercilor comestibile - autor necunoscut