sâmbătă, 3 mai 2014

Cultivarea si cresterea ciupercilor Pleurotus HK 35

Tehnologia de cultura este foarte simpla, pentru insamantare se foloseste miceliu granulat, care se amesteca cu substratul nutritiv in proportie de 2-5% din greutatea lui. In sistemul de cultura intensiv, cazul nostru, vom practica circa 6-8 cicluri pe an, preconizam sa realizam o productie de 200 – 300 kg ciuperci / tona de substrat.
Tehnologia de cultura a ciupercilor Pleurotus HK 35 se rezuma la:

  • stabilirea substratului nutritiv – reteta compost
  • umectarea materiilor
  • pasteurizarea termica a compostului
  • insamnatarea cu miceliu
  • incubarea
  • fructicarea – recoltarea ciupercilor.


Detalierea etapelor:
Prepararea compostului – toate materiile prime ce depasesc 3-4 cm. sunt tocate, materiile prime se umecteaza pentru realizarea unei umiditati mari (100%) care sa asigure necesarul de apa in dezvoltarea ciupercilor.
Paiele se maruntesc la dimensiuni intre 1- 3 cm si formeaza un substrat foarte bun in “reteta” nala, care in cazul nostru este
  • paie de grau 95%
  • amendamente (ipsos, creta furajera sau var) 5%

Dupa umectare, urmeaza pasteurizarea termica, amestecarea si omogenizarea substratului nutritiv, inclusiv amendamentul – calciu ( ipsos / var / creta furajera). Aceasta operatie are rolul de a dezinfecta substratul pentru ciuperci, astfel incat acesta sa e liber de daunatori, insa nu sterilizat pentru a nu distruge substantele carbonice usor asimilabile si flora microbiana existenta in substrat, care ajuta la cresterea miceliului si dezvoltarea ciupercilor.
Un alt aspect foarte important de care tinem cont este faptul ca, inainte de tratarea termica, amestecul omogenizat in prealabil, este lasat la inmuiere pe platforme, in jur de 1-2 zile.
In apa de imbibare punem preventiv o cantitate de 80 grame Bavistin la 1.000 kg material. Dupa aceasta operatie, materialul il lasam la racit si scurs pana ajunge la temperatura de 21°-24°C si umiditatea de 75- 80%, cand se poate incepe insamantarea.
Insamantarea cu miceliu – prima etapa este cantarirea compostului si analizarea calitatii acestuia, verificandu-se respectarea urmatoarelor valori:
  • temperatura 21°-24°C
  • umiditatea 75 – 80%
  • PH–ul 5 – 7

Insamantarea se realizeaza automat cu utilaje speciale avand capacitati medii de 5 tone / compost / h. Materialul insamantat se pune in saci cu dimensiunile de: h – 70/100 cm, diametrul 25 – 30 cm si grosimea 0.1 mm. I
Incubarea miceliului - perioada de incubare incepe din momentul insamantarii miceliului si se considera terminata cand sacii s-au albit, respectiv miceliul s-a impanzit, si urmeaza aparitia primordiilor (faza fructicarii).
Ciupercile Pleurotus HK 35 necesita la incubare o temperatura situata in jurul valorii de 20°- 22° C, pe durata a 10 – 15 zile.
In timpul incubarii este interzisa pulverizarea de apa direct pe saci, dar este necesara mentinerea umiditatii la valoarea de 65 – 70 %, asadar, am montat dispozitive speciale cu diuze pe tavan care vor asigura necesarul de umiditate prin pulverizare de vapori de apa.
Sacii nu trebuie sa e lipiti unul de altul pentru a nu se “autoaprinde”, prezentand pericolul cresterii temperaturii, cu consecinta distrugerii miceliului, pentru rezolvarea acestui aspect am amenajat hala cu rafturi pentru depozitarea corespunzatoare a sacilor.
Lumina nu este necesara pentru cresterea miceliului, astfel ca, in aceasta perioada, lumina se va folosi numai pentru orientare in interior. Aerisirea este redusa, executandu-se 2 schimburi de aer pe zi ecare a cate 1 ora, curentii nu depasesc 0.2 m/s.
Dupa 18 – 20 zile de la insamantare, perioada de incubare se considera terminata si urmeaza o faza de maturizare, iar o data cu aparitia primordiilor prin oriciile sacului incepe perioada fructicarii.
Aparitia primordiilor impune si factorul lumina, care este indispensabil pentru dezvoltarea carpoforilor.
Intensitatea luminii si perioada de iluminare sunt realizate cu ajutorul becurilor reci (fluorescente) de nuanta albastruie, cu norma unui neon de 36 W pentru 2-3 mp. Necesarul de lumina este de 8 – 10 ore pe zi.
Punem un mare accent pe respectarea conditiilor de microclimat – ventilatie – temperatura – umiditate – intensitatea luminii – deoarece, o dereglare, sau depasire a valorilor recomandate, duce inevitabil la scaderea drastica a productiei, pana la compromiterea totala.

Un comentariu:

Bibliografie:

1. Tehnologia de cultivare a ciupercilor pleurotus pe substrat dezinfectat termic - autor necunoscut.
2. Cultura ciupercilor din genul Pleurotus - autor Ing. Dragos Serban
3. Plan de afaceri - cultivare ciuperci - Fondul European de Dezvoltare Regionala
4. Cresterea ciupercilor comestibile - autor necunoscut