joi, 8 mai 2014

Spatiul de cultura pentru buretii din specia pleurotus

Buretii se pot cultiva in : sistem gospodaresc, folosind spatii mici existente si nefolosite; sistem intensiv – industrial, in spatii special construite si amenajate in acest scop. Pentru relizarea unei culturi de bureti in sistem gospodaresc se pot amenaja si folosi urmatoarele spatii:rasadnite, solarii, sere, soproane, magazii, depozite de legume si fructe, hale, constructii vechi, grajduri, puiernite etc.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca spatiul de cultura
  • sa se afle in apropierea unei surse de apa potabila sau sa existe instalatie de apa in functiune, chiar in interiorul spatiului respectiv (debitul de apa sa fie de 60-80 litri/mp/ciclu de cultura ); 
  • sa fie luminat natural (prin ferestre ) sau artificial, prin amplasarea de tuburi fluorescente sau de becuri obisnuite; 
  • sa se poata mentine o te,peratura cat mai constanta- iarna de 14-20 grade C, iar vara sa nu depaseasca 30 grade C; sa poata fi aerisit,fie prin ventilatie libera (prin deschiderea usilor si ferestrelor ) in spatiile mici, fie prin ventilatie dirijata (cu ventilatoare ), pentru spatii care depasesc suprafata de 10 mp de cultura.
Curatirea si dezinfectarea spatiului de cultura 
Repararea, curatirea si dezinfectarea chimica a spatiului de cultura se executa in mod asemanator cu cea descrisa la ciupercile de balegar sau de strat. Desi buretii, in perioada lor de incubare si de crestere, sunt atacati de mai putine boli si daunatori decat celelalte ciuperci, este necesar ca spatiul sa fie dezinfectat dupa fiecare ciclu de cultura, mentinandu-se o igiena riguroasa. Amatorii de ciuperci care nu detin spatii de cultura isi pot construi o mica ciupercarie dupa modelul prezentat anterior, la descrierea ciupercilor Agaricus sp. In acest caz, se va tine seama de cerintele speciilor Pleurotus sp (distanta mai mare intre straturile de cultura, pentru a se putea asigura iluminatul obligatoriu ). Aceasta distanta poate sa ajunga la 1,00-1,20 m.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bibliografie:

1. Tehnologia de cultivare a ciupercilor pleurotus pe substrat dezinfectat termic - autor necunoscut.
2. Cultura ciupercilor din genul Pleurotus - autor Ing. Dragos Serban
3. Plan de afaceri - cultivare ciuperci - Fondul European de Dezvoltare Regionala
4. Cresterea ciupercilor comestibile - autor necunoscut