Vom cultiva ciupercile Pleurotus, care au regim nutritional lignicol – celulotic, ele fac parte din Ordinul Agaricoles, impreuna cu ciuperca Agaricus Bisporus, insa cu deosebiri marcante intre ele. Din familia Pleurotus amintim: Pleurotus Ostreatus, Pleurotus Florida, Pleurotus Sajor – Caju, Pleurotus Djamor, si, o serie larga de hibrizi, obtinuti dupa ani grei de cercetari atat pe plan international cat si in tara, rezultand tulpini foarte rezistente cu precocitate ridicata, avand o ecienta economica superioara.
Detalierea principalelor soiuri:
Pleurotus Ostreatus este o ciuperca de cultura, cu palaria de culoare vanata, termic criola, raspandita sub numele de Pastravul de Fag sau Burete de Fag si necesita la fructicare o temperatura de 10°C – 16°C.
Pleurotus Florida este o ciuperca de cultura de culoare crem, cu un regim termic termol, necesitand o temperatura la fructicare de 20°C –23°C. Este foarte apreciata atat de cultivatori, datorita costurilor energetice scazute, cat si de consumatori, pentru aroma placuta.
Pleurotus HK 35, este un hibrid de inalta calitate, obtinut de vecinii nostri maghiari, care a reusit sa se impuna in Romania in detrimentul altor hibrizi performanti creati de cercetatori romani. HK 35 are palaria de culoare crem deschis si prezinta avantajul ca se comporta foarte bine atat la temperaturi scazute 10°C – 12°C, cat si ridicate 22°C –24°C, neind pretentioasa din acest punct de vedere. Palaria este puternic excentrica si situata asimetric fata de picior, adesea in forma de scoica, cu latimea de 5 – 15 cm, carnea sau pulpa palariei este compacta, consistenta la exemplarele ajunse la maturitate.
Pleurotus Djamor este o specie de culoare roz, foarte atragatoare atat prin nuanta deosebita cat si prin aroma placuta care se obtine in urma conservarii. In cultura emana un miros puternic, temperatura ideala pentru fructicare este de 21°C – 22°C. Aceasta ciuperca foarte apreciata peste tot, se cultiva rar in Romania.
Alegem sa cultivam soiul hibrid Pleurotus HK 35, deoarece, in cultura acesteia cerintele pentru producerea intensiva sunt cele mai reduse, si, este unul dintre soiurile cu cel mai mare randament de fructicare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu